САЩ и Европа преговарят за облекчаване на търговията (видео)

Премахването на бариерите ще доведе до ръст от над 100 милиарда евро и за двете страни.

22.04.2013 | 12:21
САЩ и Европа преговарят за облекчаване на търговията (видео)

Държавният секретар на САЩ и председателят на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу ще обсъдят възможностите за засилване на търговско-икономическите отношения между двете страни. Идеята стана особено актуална след преизбирането на президента Барак Обама. Очаква се преговорите да започнат през юни и да продължат около две години.

Премахването на търговските бариери може да повиши брутния вътрешен продукт на Европейския съюз със 190 милиарда евро, а на САЩ-със 100 милиарда евро, сочи анализ на Германския фонд "Маршал".

Според анализаторите, особено тежки ще бъдат преговорите в областта на аграрната политика, както и въвеждането на единни стандарти.

Френското правителство дори заплашва да блокира преговорите, ако не бъдат взети предвид интересите на френските земеделски производители и културната индустрия. Франция поиска аудиовизуалните услуги да не попаднат в обхвата на споразумението. Такова искане имат и различни творчески организации и филмови институции от България.

Радио и телевизионният сектор в Европейския съюз осигурява заетост на милиони хора и реализира продажби за 17 милиарда евро годишно.

Днес в Брюксел пристигат и външните министри на страните от НАТО. Утре те ще обсъдят възможността за премахване на петролното ембарго върху Сирия, като мярка в борбата срещу режима на президента Башар Асад.