Българи в Холандия източвали социалната й система

Холандските помощи стигат до 8 хиляди евро за жилища и здравеопазване.

22.04.2013 | 12:00
Българи в Холандия източвали социалната й система

Холандските власти разследват българи за източване на социалната система, като получавали жилища и други социални помощи срещу фалшиви данни.

След проведено тайно разследване се оказало, че български банди са изпращали чуждестранни граждани в Ротердам, за да впишат несъществуващи хора в общинските регистри, а след това от тяхно име получавали жилищни и здравни помощи.

В един от случаите българин е заподозрян, че планирал да наеме автобуси, за да изпрати повече хора в Холандия, които да искат помощи.

Измамниците се регистрирали в общината в Ротердам с документ за самоличност и фалшив договор за наем. Те получавали официален номер, който след това предавали на бандата и се връщали в България.

Номерът може да се използва за кандидатстване за жилищни и здравни помощи, които могат да стигнат между 6 и 8 хиляди евро. Данъчната служба изплаща помощите, а след това проверява за злоупотреби.

Холандия е една от четирите страни в ЕС, които настояват за по-строги мерки срещу „социалния туризъм”. Останалите три са Великобритания, Австрия и Германия.