Tранспарант "Предаде Косово" на старта на белградския маратон

Думите бяха насочени към сръбския премиер Ивица Дачич, който уважи спортното събитие.

21.04.2013 | 14:39
Tранспарант

Минути след старта на маратона в Белград от сграда на булевард "Крал Александър" е бил спуснат транспарант с думите"Предаде Косово", съобщи сръбското издание "Блиц". На трибуната до старта по това време са били премиерът Ивица Дачич, председателят на Представителството на Европейската комисия в Сърбия Венсан Дежер и Карл Луис, тазгодишното лице на спортното събитие. След бърза на намеса на полицията транспарантът е бил свален. Публиката обаче не обърнала особено внимание на инцидента и скандирала  "Маратон, маратон".

Пред сръбското издание премиерът на страната е коментирал, че приел поканата на организаторите като не е очаквал да има политически провокации на такова място. „Това не е място за политически несъгласия, а спортно състезание,” коментира Дачич. Непосредствено преди старта охраната на сръбския министър-председател е успяла да спре мъж, който крещял срещу Дачич "Спиш ли спокойно?".

Сръбските медии отбелязват, че през последните дни Ивица Дачич и вицепремиерът Александър Вучич получават заплахи за убийство, заради подписаното споразумение за нормализиране на отношенията с Косово.

Завършването на преговорите по документа бяха условие за начало на разговори за присъединяване към Европейския съюз.