Небрежност може да е причинила взрива в Тексас, твърдят разследващи

Четиринайсет души загинаха, петима пожарникари официално се водят за изчезнали след експлозиите в завода за торове.

19.04.2013 | 08:13
Небрежност може да е причинила взрива в Тексас, твърдят разследващи

Разследващите експлозията в завод за торове в град Уест, щата Тексас, работят и по версията за небрежност и неспазване правилата за безопасност от работещите като причина за трагичния инцидент, предаде ИТАР-ТАСС.

През 2012 на завода е била наложена глоба за неспазване правилата за транспортиране на взривоопасни материали. Тогава на компанията собственик е била наложена санкция от 10 100 долара за превозване на анхидриран амоняк в цистерни без надписи и за отсъствие на план за мерки за безопасност при транспортиране на големи количества от това взривоопасно вещество. Впоследствие компанията постигнала споразумение с властите и глобата била намалена на 2 250 долара. Преди 7 години пък комисията по екология на Тексас извършила инспекция в завода и установила, че той оперира без необходимите разрешителни.

Четиринайсет души са жертвите след експлозията в завода, съобщи кметът Томи Мъска.

Сред загиналите при взривовете вчера са и четирима служители от бърза помощ. Петима пожарникари доброволци официално се водят за изчезнали, но има опасения, че са загинали, добави кметът.

Мощната експлозия в завода за изкуствени торове в Уест разруши десетки жилища и нанесе щети на други сгради, между които училище и хоспис.  Преди експлозията е избухнал пожар, уточняват властите.