7.8 по Рихтер удари Иран, поне 40 жертви

Епицентърът на земетресението е на югоизток, до границата с Пакистан.

16.04.2013 | 14:49
7.8 по Рихтер удари Иран, поне 40 жертви

Земетресение с магнитуд 7.8 по Рихтер разтърси Иран, предадоха световните агенции. Жертвите са най-малко 40. Иранските власти заявиха, че се очаква броят на загиналите да достигне стотици. 

Според информацията до момента, епицентърът на трусовете е бил в югозизточната част на страната на около 80 км северно от град Сараван, на дълбочина 18 км, във високопланински район. 

Американската агенция за геоложки наблюдения съобщава, че мощните трусове са били усетени до столицата на Индия, Делхи, където сградите са се разлюлели, а хората са започнали в паника да излизат по улиците.

Епицентърът на земетресението е в непосредствена близост до иранско-пакистанската граница. Все още няма официална информация за разрушенията, но според неназовани ирански източници, цитирани от Reuters, жертвите може да са стотици.

Кореспондент на BBC в Пакистан съобщи, че трусовете са били усетени в градовете Карачи и Кета. Евакуация на хора е започнала и в Абу Даби, в Обединените арабски емирства. Трусовете не са били усетени в Техеран.

Toва е най-силното земетресение в Иран от 40 години. Предишният трус с подобен магнитуд - в Табас през 1978 - отне около 20 000 човешки живота.

От руската компания Атомстройекспорт, която изгради иранската АЕЦ "Бушер", съобщиха, че атомната централа не е засегната от земетресението.