Бомби убиха трима на Бостънския маратон (видео)

Ние ще открием кой извърши това и защо го извърши, обещава президентът Обама.

15.04.2013 | 22:05
Бомби убиха трима на Бостънския маратон (видео)

(обновена в 12:25)

Трима души са загинали при бомбените експлозии по време на маратона в Бостън, като сред тях е и 8-годишният Мартин Ричардс, който чакал баща си на финалната линия.

Властите съобщават, че общо 144 души са пострадали при взривовете. До момента няма данни сред тях да има българи. Федераблното бюро за разследване на САЩ обяви, че третират експлозиите като терористични актове.

По данни на CNN 17 души от пострадалите са в критично състояние, а 25 - в тежко. Според на директора на бостънската болница в повечето случаи се е наложила ампутация на крайници.

Първите две експлозии са избухнали на финалната линия на маратона, като според полицията става въпрос за самоделни взривни устройства.

Малко по-късно трето устройство избухна в библиотеката „Джон Кенеди” в града, но без пострадали. Властите все още не са обявили дали има връзка между трите взрива. Според различни информации са открити още няколко неизбухнали взривни устройства, едно от които в кошче за боклук.

Американски сайт съобщава, че има мъж от Саудитска Арабия, който е ранен при експлозиите и настанен в болница под охрана, но няма категорична информация дали е заподозрян. По данни на бостънската полиция обаче официално няма заподозрени за атентата. Нито една терористична групировка до момента не е поела отговорност за атаката.

Специализираните антитерористични части са мобилизирани и изследват района. Първоначално повечето медии предполагаха, че става дума за взривове на газопреносни тръби.

"Навсякъде е пълно с окървавени хора", сподели един от маратонците пред CBS. Говорител на Белия дом потвърди, че президентът Обама е известен за нещастието, а вицепрезидентът Байдън коментира по телефона: "Молитвите ни са с всички онези хора в Бостън, които са пострадали". По-късно самият Обама каза, че той и съпругата му Мишел ще бъдат "в мислите и молитвите си" с близките на загиналите. "Не се заблуждавайте, ние ще открием кой извърши това и защо го извърши, и групата от хора, отговорни за него, ще понесат цялата тежест на отговорността си", добави президентът по време на извънредния брифинг в Белия дом.

Бостънският маратон, основан още през 1897, е един от шестте най-престижни в света. Тази година за участие се записаха над 27 000 души, а събраната публика по приблизителна оценка е надхвърляла половин милион.

 

Долавя се почеркът  на  „Ал Кайда“ в терористичния акт  в  САЩ, заяви в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR арабистът проф. Владимир Чуков.  Ако тази организация стои зад трагедията, то тя ще поеме отговорността, но едва след няколко дни.

Вижте цялото интервю във видео файла.