Русия и Китай се въоръжават, докато светът намалява военните разходи

Заради финансовата криза, страните от НАТО са съкратили харчовете средно с около 10%.

15.04.2013 | 12:22
Русия и Китай се въоръжават, докато светът намалява военните разходи

За първи път от 1998 военните разходи в света намаляват. За изтеклата 2012 средствата са били 1.75 трилиона долара - по-малко с половин процент спрямо 2011, по данни на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм.

Обяснението е, че западните страни намаляват военните си бюджети, въпреки че Китай и Русия ги увеличават. Според Сам Перло-Фриман, директор на института, се наблюдава изместване на разходите за отбрана от по-богатите икономики към по-бързоразвиващите се.

Военните разходи са най-големи в САЩ и отбелязват спад с 6% до 882 милиарда долара. Американският дял е бил под 40% от общата сума – нещо, което не се е случвало от разпадането на СССР. На второ място в класацията е Китай. Разходите са 166 милиарда долара, като се отчита увеличение с 8%. Русия е третата страна в света с най-големи военни разходи с 90.7 милиарда долара и с около 16% увеличение.

В челната десетка попадат още Великобритания, Япония, Франция, Саудитска Арабия, Индия, Германия и Италия.

Заради финансовата криза страните от НАТО са съкратили разходите си средно с около 10% до малко над един трилион. На другия полюс обаче са източните държави, при които средно се отчита растеж от 15% за отбрана, Украйна  - с 24%.

В изследването се посочва, че в следващите години военните средства ще продължат да намаляват.