Самолет се разби в морето, по чудо няма загинали

Чисто новият 737-800 на индонезийската Lion Air се е разцепил на две при удара.

14.04.2013 | 09:11
Самолет се разби в морето, по чудо няма загинали

Една от най-щастливо завършилите самолетни катастрофи в историята се случи в събота следобед край индонезийския остров Бали. Boeing 737 на местния превозвач Lion Air пропусна пистата за кацане и падна в океана, пречупвайки се на две. По чудо обаче всичките 108 души на борда оцеляха, включително пет малки деца и едно бебе. Повечето пътници се добраха до брега с плуване, а служители на летището успяха да измъкнат децата и двайсетината ранени.

Катастрофата отново повдига въпроса за сигурността на въздушния транспорт в Индонезия. След поредица инциденти с местни компании, включително и Lion Air, те получиха забрана от ЕС да летят на територията на общността.

Пасажери разказаха, че на борда на самолета не е имало никакви признаци за бедствие - той просто е прелетял над пистата и се е стоварил във водата. Тепърва ще се разследват причините, но според най-убедителното предположение става дума за пилотска грешка. Самолетът е бил чисто нов - 737-800 Next Generation, доставен на компанията само преди месец.

Lion Air, основана през 1999, бързо се разрастна до най-големия авиопревозвач на Индонезия. Наскоро компанията направи колосална поръчка за повече от 500 нови самолета Boeing и Airbus.