Българите в Германия са квалифицирани, твърди Клаудия Рот

Програмите за интеграция на ромите в България са задоволителни, смята лидерът на Зелените в Германия.

11.04.2013 | 18:22
Българите в Германия са квалифицирани, твърди Клаудия Рот

Около 80% от българите, които живеят в Германия, са квалифицирани и интегрирани на трудовия пазар, сочат данни на немското социално министерство. Социалният ни министър Деяна Костадинова се срещна с Клаудия Рот, лидер на партията „Съюз 90/Зелените”.

По-голямата част от българите в Германия са студенти – специализирани кадри, а предположенията за нова вълна балкански имигранти в страната не отговарят на действителността, коментира Рот.

Председателят на германската зелена партия одобри мерките, които предприема страната ни за интеграцията на ромското малцинство (над 325 хиляди души по данни на НСИ). Клаудия Рот напомни, че всички граждани на ЕС имат основното право на свободно движение.

Междувременно представители на българското социално министерство, Агенция по заетостта и синдикати обсъдиха проект за социално партньорство между България и Германия. В нова интернет платформа хората с натрупан във федералната република трудов стаж ще могат да се информират за правата си на пенсия и за осигурителните въпроси.