ЕК призова страните да проверят холандски продукти, съдържащи конско

Холандска фирма е пуснала 50 хиляди тона месо на европейския пазар, смесено с конско.

11.04.2013 | 14:48
ЕК призова страните да проверят холандски продукти, съдържащи конско

От Брюксел призоваха всички страни-членки на ЕС да направят проверки на пазарите си за продукти, съдържащи нерегламентирано конско месо. Виновникът за „мащабната измамна схема”е холандска компания, която е заподозряна, че е пуснала над 50 хиляди тона от месото.

Предстоят още проверки, но продуктите трябва да бъдат изтеглени, обяви Фредерик Венсан, говорител на ЕК. По думите му произходът на месото не е известен, но холандските власти са признали, че са смесвали говеждо с конско.
Заради ситуацията около 370 компании в 16 страни от ЕС и над 130 в Холандия са засегнати от изтеглянето, тъй като са купували месо от две фирми.

Проверки на храни, съдържащи говеждо продължават да се правят в цялата общност, като резултатите се очаква да бъдат представени през следващата седмица. През март бяха изпратени сто български проби, а в осем от тях са открити следи от конско.

Според холандските власти безопасността на месото не може да бъде гарантирана въпреки липсата на конкретни доказателства, че то е опасно за хората.