Близо шест хиляди български и румънски деца работят по гръцките улици

Основният им начин за препитание е като продават цветя, просят или чистят прозорците на колите.

10.04.2013 | 14:26
Близо шест хиляди български и румънски деца работят по гръцките улици

Над шест хиляди деца, предимно от България и Румъния, работят по улиците на Гърция, предаде БТА. Основният им начин за препитание е като продават цветя, просят или чистят прозорците на колите. Голяма част от децата са на възраст между 5 и 12 години, като работят основно около църкви, а вечер – където има много хора.

С кризата от последните години се увеличава броят на работещите малолетни, каза Мени Христиду от неправителствената организация „Праксис”. По думите й най-много деца се срещат по улиците по време на великденските и коледните празници.

Някои от малчуганите са пристигнали в страната с родителите си и вероятно работят, за да помагат на семействата си. Повечето от тях обаче са експлоатирани от престъпни канали. Трафикантите на хора местят често децата в различни райони, градове и държави, за да не бъдат хванати от местните, обяснява Христиду.

В Солун има над сто малолетни, които работят всеки ден, а голяма част от тях са от балканските държави.

През 2009 неправителствени организации в южната ни съседка развиват програмата „Мобилно училище”, разработена в Белгия през 1996. Инициативата е насочена към децата, които работят и не могат да учат.