„Лекари на света” откриват дискриминация в здравеопазването в ЕС

На около 20% имигранти в Гърция е отказана здравна помощ за последните 12 месеца, а в Испания - на над 60%.

10.04.2013 | 13:50
„Лекари на света” откриват дискриминация в здравеопазването в ЕС

Дискриминация срещу по-уязвимите групи, спрямо здравното подпомагане разкрива хуманитарната група „Лекари на света”. Докладът, с който медиците предупреждават за проблема е озаглавен „Достъпът до здравеопазване в Европа е във временна криза и засилваща се ксенофобия”.

Специалистите посочват, че заради бедността и безработицата заклеймяват имигрантите в изследваните 14 градове, които се намират във Франция, Белгия, Испания, Германия, Гърция, Холандия и Великобритания.

На Острова премиерът Дейвид Камерън категорично заяви, че ще има по-строги мерки за достъп до здравни и социални услуги на имигрантите. Той е решил да се бори срещу така нареченият „социален туризъм”. Това, което имаме е Национална здравна служба, не международна, защити се Камерън.

В доклада се посочва, че в Гърция ксенофобията нараства. Засилващата се социална криза предполага по-бедните да са обект на критики. „Отново ставаме свидетели как на юг хората, които се нуждаят повече от държавата, са обвинявани по-често”, смята д-р Никитас Канакис. Цялата здравна система в южната ни съседка е подложена на строги икономии. Хората, които се нуждаят от добра здравна система са уплашени да се обърнат към нея.

Около 81% от пациентите, отишли в клиника на "Лекари на света" през 2012 г. не са имали възможност да получат здравни грижи, без да платят пълната сума, а 49% са имали несигурно или временно жилище, се посочва в информацията.

Около 27% от пациентите, които са говорили за проблемите си, са станали жертви на насилие, след като са пристигнали в страната. На 20% от тях пък е отказана здравна помощ за последните 12 месеца.

В Испания обаче отказ са получили почти тройно повече – 62%. Икономиите, които са направени в страната от правителството са разрушили социалната държава и системата за обществено здравеопазване, смята испанският лекар от хуманитарната група Алваро Гонсалес. По думите му сега само тези, които работят и имат здравна карта могат да се лекуват. Нелегалните имигранти и други уязвими групи са най-засегнати, а това не може да бъде подкрепено хуманитарна гледна точка.