Най-малко 37 души са загинали след труса в Иран

Поне 850 са ранените. Атомната електроцентрала в Бушехр е останала невредима.

10.04.2013 | 09:26
Най-малко 37 души са загинали след труса в Иран

Най-малко 37 души са загинали и около 850 са ранени при земетресението с магнитуд 6.3 по Рихтер, опустошило във вторник няколко села в район в близост до единствената АЕЦ в Иран, съобщиха световните агенции, като се позовават на местните власти.

По данни на националния клон на "Червения полумесец" едно село е изцяло разрушено, но атомната електроцентрала в Бушехр е останала невредима. Убитите и ранените са от едноименната провинция, каза нейният губернатор Ферейдун Хасанванд. Повечето от къщите в района са кирпичени и са слабо устойчиви на земни трусове.

Епицентърът на труса е бил на 89 км югоизточно от пристанищния град Бушехр, на дълбочина 10 км, обяви Геофизическият институт на САЩ. Земетресението в ранния следобед е било усетено и по отсрещния бряг на Персийския залив - в Катар и на остров Бахрейн, където се били евакуирани хората от административните сгради. Земетресението е било почувствано и във финансовия център Дубай.

Разместването на земните пластове беше последвано от пет вторични труса, най-силният от които бил с магнитуд 5.2 по Рихтер.