Асад: Смяната на режима в Сирия ще дестабилизира Близкия Изток

Регионалните врагове на сирийския президент поддържали военния конфликт.

06.04.2013 | 16:00
Асад: Смяната на режима в Сирия ще дестабилизира Близкия Изток

Смяната на управляващия режим в Сирия ще доведе до дестабилизиране на Близкия Изток за десетилетия, коментира пред турска медия президентът Башар Асад, цитиран от Reuters. По думите му конфликтът в страната се „подхранва от неговите регионални врагове”.

Асад предупреждава, че ако „войната в Сирия доведе до вътрешно разделение или терористични сили поемат контрол над управлението, конфликтът неизбежно ще се прехвърли върху съседните страни и ще създаде ефекта на доминото в Близкия Изток и отвъд.”

Сирийският президент коментира още, че турският премиер Реджеп Ердоган не си дава сметка за опасността, която застрашава страната му като наема бойци с пари от Катар, който да воюват в Сирия.  „Огънят ще пламне и в Турция. За съжаление той не вижда тази реалност," коментира Асад. Според него Арабската лига е загубила легитимността си. „Това е организация, която представлява арабските държави, а не арабските народи. Легитимността е изгубена от много време насам, тъй като не отразява волята на хората,” допълни още Асад. Повод за коментара му стана провелата се преди десет дни среща на организацията, на която Сирия беше представена от лидера на Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни-Ахмед Муаз ал Хатиб.

Членството на Дамаск в международната организация беше прекратено през ноември 2011, заради отказа на режима на Башар Асад да спре кървавите репресии срещу бунтовниците. Оттогава мястото на Сирия при срещите на Арабската лига стоеше празно.