Строги мерки за контрол на оръжията прие Кънектикът

Тази седмица ще се обсъждат поправките във федералния закон за контрол на оръжие, предложени от Белия дом.

04.04.2013 | 13:21
Строги мерки за контрол на оръжията прие Кънектикът

Строги мерки за оръжие в САЩ прие щатът Кънектикът, където на 14 декември 2012 бяха убити 20 деца в училище и шестима възрастни. След 13-часови дебати местните законодатели приеха ограниченията именно заради масовото убийство в градчето Нютаун.

Мерките са приети от долната камара на щатския законодателен орган и включват: проверка на миналото на купувачите, създаване на регистър за нарушители на оръжейните правила и въвеждане на специален сертификат, изискван при закупуване на пушки, който включва и психотест. Забранени са и пълнителите, които съдържат над 10 патрона.

Новите правила са резултат от преговори, продължили седмици между демократи и републиканци, които след трагедията решиха да направят общ законопроект. Въпреки ограниченията обаче трагедия, подобна на декемврийската не би могла да се предотврати, смятат оръжейни организации.

Президентът Барак Обама и привържениците на затягането на контрола обаче вярват, че подобни промени са необходимо условие за намаляване на епидемията от насилие чрез огнестрелно оръжие.

През януари в Ню Йорк през януари въведоха по-строги мерки и от Кънектикът. В същото време в щата Джорджия управата на град Нелсън смятат, че за намаляването на престъпността ще помогне наличието на оръжие във всяко домакинство. Именно такъв закон приеха в селището, но той е символичен, защото няма глоби, ако не се изпълнява.

През този месец ще е заседанието на американския Конгрес, на което ще се обсъждат предложените от Белия дом поправки във федералните закони за контрола на оръжията. Обама планира да посети Кънектикът следващия понеделник, защото може да засили натиска върху законодателите във Вашингтон в подкрепа на своя план.