В САЩ искат политиците да носят логата на спонсорите си

Петиция с необичайното искане вече събра 30 000 подписа и бе внесена в Белия дом.

04.04.2013 | 12:18
В САЩ искат политиците да носят логата на спонсорите си

Петиция, която настоява върху дрехите на политиците да се отпечатват логата на спонсорите им, стана хит в САЩ. След като събра необходимия брой подписи, тя бе официално внесена в Белия дом. Документът е озаглавен „Накарайте законодателите да носят логата на спонсорите си върху дрехите като в NASCAR”, и до момента е подкрепен от почти 30 000 души.

Въпреки комичния елемент, ако до 18 април петицията събере поне 100 000 подписа, администрацията на президента Барак Обама е длъжна да я разгледа, да я прати на подходящи експерти и да излезе с официален отговор.

 „След като кампаниите на повечето политици са спонсорирани от богати фирми и отделни хора, гласоподавателите ще могат да се ориентират по-лесно кого всъщност представлява кандидатът... ако логата и имената на спонсорите са изобразени върху дрехите му при всичките му публични прояви и събития, които са част от кампанията му", пише в петицията. По-нататък се уточнява, че вече избраните политици ще трябва да носят знаците и при изпълнение на служебните си задължения и срещи. Големината на логото или името ще бъде определяна според размера на дарението. "Например при дарение от 1 млн. долара големината на знака следва да бъде около 10 на 20 см, поставена на гръдния кош. Безплатен обяд с лобист може да бъде обозначаван с копче с големината на монета от 25 цента. Индивидуални дарения до 1000 долара не е необходимо да се маркират”, се казва още в искането.