Разкрития за офшорки засенчват WikiLeaks

Над 2 милиона секретни документа осветяват истинските собственици на компании от Британските Вирджински острови.

04.04.2013 | 09:58
Разкрития за офшорки засенчват WikiLeaks

Хиляди компании и немалко национални правителства вече се разтърсват от най-пресния финансов скандал: изтичането на над два милиона секретни писма и други документи, разкриващи истинските собственици на офшорките от Британските Вирджински острови и още няколко офшорни зони. Част от информацията вече бе обработена и публикувана от Международния консорциум за разследваща журналистика (ICIJ) и британския The Guardian. По-голямата част от документите обаче тепърва ще се проучват. Към Британските Вирджински острови води собствеността и на немалко български компании - като се започне от телекомуникационния сектор и се приключи с футболен клуб от "А" група.

Разкритията на ICIJ могат да разклатят и самите основи на офшорната система, срещу която се надигнаха остри критики от началото на кризата насам. По изчисления на бивш директор в консултантската компания McKinsey в офшорки са укрити богатства на стойност над 32 трилиона долара.

Сред първите жертви на скандала е Жан-Жак Ожие, близък приятел на френския президент Франсоа Оланд и ковчежник на кампанията му. От изтеклите документи се оказа, че Ожие има внушителни инвестиции в Китай през офшорка, в която партньор му е висш партиен функционер от Пекин.

Тайни офшорки притежават още азербайджанският президент Илхам Алиев, съпругата на руския вицепремиер Игор Шувалов - Олга, бившият монголски финансов министър Байарцорг Сангаджав, испанската баронеса Тисен (меценат и спонсор на едноименния световноизвестен музей).

Тези имена са само началото на лавината, предупреждават от ICIJ. Преди две години в основата на грандиозния скандал с WikiLeaks стояха около 2 гигабайта изтекли секретни данни. Сега ICIJ разполага с над 200 гигабайта информация. Освен за Британските Вирджински острови, тя хвърля светлина върху секретни компании от Сингапур, Хонконг и Куковите острови.