Словения се съгласи да приеме Хърватия в ЕС

Двете бивши югорепублики загърбиха 20-годишен териториален спор заради Евросъюза.

02.04.2013 | 15:50
Словения се съгласи да приеме Хърватия в ЕС

Словения ратифицира договора за присъединяване на Хърватия към ЕС от 1 юли тази година. В парламента в Любляна от общо 90 депутати 82 гласуваха „за” и нито един "против" членството на хърватите в общността.

Одобрението на Словения бе под въпрос заради два междудържавни спора с десетилетна давност. Единият бе териториален - за заливче в Адриатическо море. Вторият е банков - свързан с депозитите на около 430 000 хървати в Люблянска банка от началото на 90-те. Банката фалира малко по-късно и Хърватия обезщети две трети от вложителите с около 270 милиона евро. Сега те настояват, че словенците трябва да върнат тези милиони. Словенската страна пък твърди, че не носи отговорност за депозити, правени в бивша Югославия.

В началото на миналия месец обаче двете държави подписаха меморандум за решаване на банковия спор. Преговорите между Загреб и Любляна ще се водят, след като Хърватия се присъедини към ЕС, и ще се арбитрират от Банката за международни плащания.

Преди Хърватия да стане официално член на съюза обаче, още четири държави трябва да ратифицират договора – Белгия, Дания, Германия и Холандия. Това ще е втората от шестте бивши югославски републики, която се присъединява към съюза - цели девет години след Словения.