Париж и Берлин може да обявят "Хизбулла" за терористична организация

От страните в общността, засега само Холандия смята ливанската групировка за терористична.

29.03.2013 | 14:29
Париж и Берлин може да обявят

Германия и Франция може да поискат включване на ливанската организация "Хизбулла" в списъка на Европейския съюз с терористични организации.

"Ако бъде потвърдено, че групировката, че е замесена в бомбената атака в България през миналата година, ще има сериозни основания за включването в списъка, заяви пред списание Spiegel говорител на вътрешния министър Ханс-Петер Фридрих. Подобно е и мнението на германския външен министър Гидо Вестервеле.

Организацията трябва да бъде включена в списъка заради подкрепата, която оказва на режима на Башар Асад в Сирия, смята френското правителство. Електронното издание на Times of Israel пък твърди, че външният министър Лоран Фабиюс е обявил намеренията на страната по време на среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

България ще предостави допълнителни данни, че групировката  е планирала атаката, но няма да поиска включването й в списъка, заяви тази седмица в Брюксел служебният премиер Марин Райков.

От страните в общността, засега само Холандия смята "Хизбулла" за терористична, а Великобритания прави това по отношение на военното крило на организацията.