Над 7 000 души са застрашени от СПИН в САЩ

Неспазващ хигиена зъболекар може да е заразил пациентите си и с хепатит C.

29.03.2013 | 14:08
Над 7 000 души са застрашени от СПИН в САЩ

Повече от 7 000 души в град Тулса, щата Оклахома са застрашени от СПИН, предадоха световните агенции. Причината е, че всички са били пациенти на зъболекаря д-р Скот Харингтън, който установил, че негов пациент е бил заразен с ХИВ и хепатит C.

Всички, които са посещавали двете клиники на Харингтън в последните шест години са застрашени. Местните здравни власти са ги призовали да си направят изследвания за ХИВ, хепатит C и B. Медиците уточняват, че тестовете ще са безплатни. Засега няма други регистрирани случаи.

След сигнала са направени проверки в клиниките. Установени са множество нарушения като многократното използване на ръждясали инструменти или на такива, които не са били дезинфекцирани. Открито е наличието на медикаменти с изтекъл срок на годност. Разкрито е, че някои от пациентите му са страдали от инфекциозни болести.

Съобщението е предизвикало паника сред местните. Зъболекарят доброволно е затворил клиниките си до изясняване на ситуацията. Харингтън е започнал практиката си през 1977.