Северна Корея подготвя ракети за удари срещу САЩ

Ким Чен Ун поиска да си „уреди сметките“ с Вашингтон и Сеул, заради проведените военни учения.

29.03.2013 | 08:27
Северна Корея подготвя ракети за удари срещу САЩ

Държавният глава на Северна Корея Ким Чен Ун разпореди готовност на ракетните войски да ударят територията на САЩ, както и американски военни цели в Тихия океан. Лидерът на азиатската държава нарече подготовката "уреждане на сметките със САЩ" в отговор на включването на американски бомбардировачи Б-2 в съвместни учения на Вашингтон и Сеул, уточнява Reuters.

Коментарът на Ким Чен Ун, който бе направен по време на среща с висши генерали рано тази сутрин, е само част от надигащата се вълна заплахи, целящи да подчертаят раздразнението на Пхенян от ученията и от санкциите на ООН заради извършения от Северна Корея ядрен опит.

Държавният глава е подписал "окончателен план за техническа подготовка на стратегически ракетни войски за нанасяне на удар по континенталната територия на САЩ и островите Хавай и Гуам, а също и по Южна Корея", в случай на провокации, съобщи севернокорейската агенция КЦТА.

Лидерът на Северна Корея заяви, че страната му няма да наблюдава пасивно "подготовката на САЩ за агресия" и ще направи всичко необходимо да защити своя суверенитет.