Високите цени на храните водят до затлъстяване, според Световната банка (видео)

До 2030 броят на хората с наднормено тегло ще достигне 2.16 млрд. души.

28.03.2013 | 12:41
Високите цени на храните водят до затлъстяване, според Световната банка (видео)

Високите цени на храните в глобален мащаб водят до затлъстяване, сочи доклад на Световната банка. Въпреки отчетения спад, цените все още са високи и това предизвиква недохранване и глад в едни части на света, а в други води до затлъстяване, твърдят специалистите.

Причината се крие в това, че бедните хора се насочват към евтините продукти, които са по-калорични и некачествени. Често не знаят как да ги използват и това също допринася за наднорменото тегло. В доклада се напомня, че затлъстяването е опасна болест, която може да доведе до тежки заболявания и преждевременна смърт.

Болестното състояние обаче не се наблюдава само в бедни държави, но и сред водещите световни икономики. За 2008 броят на затлъстелите е 1.46 млрд. души, като половината от тях са жители на САЩ, Германия, Русия, Китай, Мексико, Индия, Бразилия, Индонезия и Турция. За сравнение недохранените в света са 952 милиона души. Според изчисленията в доклада до 2030 броят на хората с наднормено тегло ще достигне 2.16 млрд. души.

Все още обаче затлъстяването не е сред приоритетите в световен мащаб, се казва в доклада. Хората трябва да бъдат насърчавани да водят здравословен начин на живот, дори чрез данъци, забрани или ограничения за определени храни и напитки, съветват експертите на международната финансова институция. Трябва да се провеждат информационни кампании, които да разясняват ползите и вредите.

Като краен пример е посочена Япония, където в някои фирми се налагат глоби за тегло над определена граница на служителите.

Финансовата институция изразява и притеснение относно несигурната селскостопанска продукция и цените. В последните месеци се наблюдава намаление на цените хранителните стоки. От октомври до февруари е отчетен спад средно с около 4%. Най-сериозно са се понижили цените на житото – 11% и захарта – 10%.