Брюксел нахока англичаните заради мерките срещу имигранти (видео)

Новодошлите на Острова ще имат шестмесечен срок да намерят работа, и няма да могат да кандидатстват за шофьорска книжка.

25.03.2013 | 17:21
Брюксел нахока англичаните заради мерките срещу имигранти (видео)

От Европейската комисия отправиха остри критики срещу социалните ограничения за нови имигранти, които обяви британският премиер Дейвид Камерън. Голяма част от европейците се местят в друга държава, за да работят, а не да ползват социалните услуги, заяви Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор. Той увери, че комисията ще разгледа британските мерки, за да провери дали не нарушават общоевропейските правила, гарантиращи на работниците право на свободно движение, постоянно пребиваване и социални осигуровки на цялата територия на ЕС.


Пред BBC обаче Камерън настоя, че новите му мерки, предвидени да отблъснат очаквания приток от български и румънски работници, ще останат. Новите имигранти на Острова ще имат на разположение шест месеца, за да намерят работа. Ако не успеят, социалните придобивки ще им бъдат спрени.


Новодошлите работници ще чакат от две до пет години, преди да имат право на социално жилище. Ще бъде забранено и кандидатстването за шофьорска книжка. Удвоява се (до 20 000 лири) глобата за работодатели, които наемат незаконни имигранти. Хазяите също трябва да започнат проверки на наемателите си.

В същото време към септември 2012 британската Имиграционна служба е имала почти 313 хиляди случая и около 100 хиляди писма по техните казуси, които няма физическа възможност да отвори. „Службата е толкова неефективна, че при сегашното темпо ще са нужни 24 години за разчистване на планината от документи", коментира Кийт Ваз от опозиционната лейбъристка партия.

Камерън призна, че не очаква мерките да спрат напълно очакваната вълна балкански имигранти. Но те ще отсеят хората, които искат да допринесат за благополучието на страната, от онези, които идват само заради социалните услуги. „Трябва ясно да покажем, че имаме безплатна национална, а не международна, здравна система”.

Законодателството, което е подписано от всички страни-членки на ЕС, очертава строги правила, които предпазват държавите от т. нар. „социални туристи”. Социални придобивки може да получават европейци, които работят в общността, или поне там се труди член на семейството им.

Миналата седмица обаче правителствен доклад опроверга очакванията за наплив на българи и румънци след януари 2014. Тогава ще бъдат премахнати ограниченията на местния трудов пазар. Според доклада едва 13 хиляди ще са желаещите от двете държави да търсят работа на Острова - десетки пъти под очакванията на англичаните. Според британската статистика през юли 2012 в страната е имало 94 хиляди румънци и 47 хиляди българи.