ЦРУ помага на сирийските бунтовници

Разузнаването на САЩ предоставя информация на съпротивата срещу Асад чрез свои представители в Турция.

23.03.2013 | 09:50
ЦРУ помага на сирийските бунтовници

ЦРУ представя информация на представители на сирийските бунтовници в опит да увеличи шансовете им срещу свалянето на управляващия режим, пише The Wall Street Journal. Служители от Централното разузнавателно управление  на САЩ са коментирали, че действията на службата са в унисон с новата позиция на американската администрация за укрепване на опозицията в Сирия.

ЦРУ е изпратило свои служители в Турция, които да помогнат на проверени бунтовници, получаващи оръжия от Персийския залив. Изданието отбелязва, че администрацията на САЩ има притеснения, че част от оръжията отиват в ръцете на ислямисти.

Представителите на ЦРУ в Ирак имат нареждане от Белия дом да работят с елитни антитерористични части, за да спрат преминаването на екстремисти от „Ал Кайда” през границата със Сирия.

Преди ден американският президент Барак Обама заяви в Йордания, че е убеден в падането на Башар Асад от власт.

„Уверен съм, че Асад ще се оттегли. Той изгуби легитимност,” заяви Обама на съвместна пресконференция с краля на Йордания Абдулла ІІ. Държавният глава на САЩ заяви още, че Вашингтон активно работи със сирийската опозиция. Той подчерта, че създаването на единна сирийска опозиция е много важно на този етап. Притесненията на Белия дом са свързани с вероятността Сирия да се превърне в анклав на тероризма.