Започна официално разследване срещу Никола Саркози

Според следствието, бившият държавен глава е получил незаконни дарения за предизборната си кампания от най-богатата жена във Франция.

22.03.2013 | 08:56
Започна официално разследване срещу Никола Саркози

Срещу бившия френски президент Никола Саркози започна официално разследване по аферата  „Бетанкур", предаде Reuters. Миналата година Саркози получи статут на свидетел в разследването на подозрения, че президентската му кампания от 2007 е получила незаконни дарения от най-богатата жена във Франция, наследницата на козметичната империя Loreal Лилиан Бетанкур.

През 2012 бившият президент заяви, че "не може да бъде атакуван по казуса", но знае, че „е възможно да му бъде повдигнато обвинение". Бившата счетоводителка на Бетанкур заяви през юли 2010 в полицията, че е дала 150 000 евро в брой в началото на 2007, за които й е било казано, че ще финансират предизборната кампания на Саркози.

Според версията на следствието бившият държавен глава се е възползвал от 90-годишната Бетанкур, която поради психологическа слабост може да не е осъзнавала, че даренията й надхвърлят законово установените прагове. Бившият президент отрича всички обвинения.