Румъния иска преработване на механизма за наблюдение

Брюксел не отчита коректно напредъка заради липсата на постоянни критерии, смята правосъдният министър.

21.03.2013 | 11:47
Румъния иска преработване на механизма за наблюдение

Румъния ще поиска от Европейската комисия да преработи механизма, по които се отчита напредъка на страната, съобщи вестник "Котидианул", като цитира изявление на министъра на правосъдието Мона Пивничеру.

След заседание на правителството вчера, министърът коментирал, че страната не е оценявана коректно заради липсата на постоянни критерии. "Ще настояваме за изготвяне на съвместна референтна система, която да позволи по-добро наблюдение на начина, по който се изпълняват условията в механизма за сътрудничество", заяви Пивничеру.

Срещу системата за наблюдение се обявиха миналата седмица и българските евродепутати Илияна Йотова, Моника Панайотова, Мария Габриел и Андрей Ковачев по време на дебат в Европейския парламент. В залата те заявиха, че механизмът вече се използвал за вътрешнополитически цели, а не толкова за развитието на двете най-нови членки. Други техни колеги пък смятат, че мониторингът се нуждаел от поправка, тъй като методологията при оценката е неясна.

Последният доклад за северната съседка бе изготвен през януари, за България предстои в края на годината. Все пак, Европейската комисия предупреди София, че си запазва правото да излезе със становище и по-рано в случай, че са допуснати нарушения в най-проблемната област правосъдие и вътрешен ред.