Опровергаха се очакванията за наплив на имигранти на Острова

Според правителствен доклад до 5000 българи и 8000 румънци се очаква да се пренесат във Великобритания.

20.03.2013 | 11:33
Опровергаха се очакванията за наплив на имигранти на Острова

Правителствен доклад опроверга страховете на Обединеното кралство за наплив на български и румънски имигранти в началото на 2014. Между 4500 и 5000 са българите, които се очаква да имигрират във Великобритания през следващата година, пише в анализ на британското министерство на общностите и местната власт. Почти двойно обаче ще са румънците, за които се предвижда, че ще се пренесат там – 8000 души.

Опасенията на островната държава са, че след премахването на ограниченията на местния трудов пазар за България и Румъния от 1 януари 2014 ще има наплив, от около 50 000 имигранти от двете страни.

Все пак дотогава не се знае с точност какъв ще е точният брой на имигриращите от двете източноевропейски страни, но предизвикателството пред правителството е да не допусне здравните услуги, осигуряването на жилища и други облаги в страната да привлекат допълнително хора от двете държави, смята министърът на общностите и местната власт Ерик Пикълс.

Според The Independent публикувания доклад е направен преди 18 месеца, но едва сега се е появил на сайта на министерството. Той оборва твърденията на Партията на независимостта и на някои депутати от Консервативната партия за огромна вълна имигриращи българи и румънци, като очакваха съответно между 300 - 400 хиляди и 270 хиляди имигранти.

Преди няколко дни пък в северната ни съседка се появиха резултати от проучване, според което само около 20 хиляди души искат да се преместят във Великобритания. Около 7% от населението иска да работи в ЕС, а от тях едва 8% са се ориентирали към Обединеното кралство за следващите 6 месеца, посочва Центъра за проучвания и изследвания „Инфополитик”. След като само 4 млн. от румънците са в трудоспособна възраст означава, че едва 22 хиляди искат работа на Острова.