Франциск получи символите на папската власт (галерия)

Около милион поклонници се стекоха в Рим за церемонията тази сутрин.

19.03.2013 | 11:53
Франциск получи символите на папската власт (галерия)

Папа Франциск получи папските атрибути: палиум (бяла вълнена лента с избродирани шест кръста) и сребърен "пръстен на рибаря", какъвто се изработва за всеки глава на Римокатолическата църква.

Палиумът и пръстенът бяха връчени от двама кардинали - френския Жан-Луи Торан и италианския Анджело Содано. По настояване на Франциск пръстенът е сребърен със златно покритие, вместо от чисто злато.

Минути преди церемонията по инаугурацията си той пристигна на площад „Свети Петър” във Ватикана с папамобила и приветства събралите се вярващи.

Около милион поклонници се стекоха в Рим за церемонията тази сутрин. Присъстват 132 делегации, държавни и правителствени глави както и религиозни водачи.

Президентът Росен Плевнелиев ще поздрави новия папа от името на България. Държавният глава следи церемонията от първия ред, където седи между президентите на Бразилия и Австрия Дилма Русеф и Хайнц Фишер.

Православният свят е представен от константинополския Патриарх Вартоломей и московския митрополит.

Най-големите делегации са от Аржентина и Италия. Церемонията ще трае рекордно кратките два часа, след което идва ред на поздравленията на държавно ниво, но преди това папата ще обиколи площада с вярващите. Едва след това заема трона на Свети Петър.