Аржентинецът Хорхе Берголио е новият папа (видео)

Кардиналът ще приеме името Франциск.

13.03.2013 | 21:33
Аржентинецът Хорхе Берголио е новият папа (видео)

(Обновена в 22:53)

Аржентинецът Хорхе Марио Берголио беше избран за папа тази вечер. Той ще приеме името Франциск. Изборът на 115-те кардинали, провеждащи таен конклав в Сикстинската капела, беше обявен с ритуалното пускане на бял дим и продължително биене на камбаните на базиликата "Свети Петър".

266-ият папа се появи на балкона на базиликата, за да приеме овациите. Вярващите в един глас започнаха да скандират: Habemus Papam! (Имаме папа!).

Берголио е роден на 17 декември 1936. Той е от ордена на йезуитите и е първият в историята папа южноамериканец. До този момент беше архиепископ на Буенос Айрес. При предишния избор за престола бе на второ място по брой гласове след кардинал Йозеф Рацингер, приел името Бенедикт XVI.

"Да заживеем в единство. В единство на братство, любов и доверие помежду си. Да се помолим един за други, за целия свят. Скъпи братя и сестри, знаете, че дългът на конклава е да определи епископ на Рим и моите братя бяха готови да стигнат до края на света. Те се спряха на човек от много далеч. Така че, ето ме. Благодаря на всички, благодаря на римските епископи. Но на първо място ще се моля за предшественика ни Бенедикт ХVІ да бъде благословен от нашия Господ и Богородица". Tова бе първото послание на папата към католическия свят.

До избора се стигна, след като неговият предшественик през февруари изненадващо обяви оттеглянето си с мотива, че заради напредналата възраст не му достигали сили да изпълнява мисията си. Бенедикт XVI е първият папа след Григорий ХІІ (през 1415), който се оттегля по свое собствено желание