2 милиона сирийски деца живеят в риск (видео)

Всяко трето от четири деца е загубило близък човек при размириците в страната.

13.03.2013 | 15:42
2 милиона сирийски деца живеят в риск (видео)

Над 2 милиона сирийски деца живеят в риск и се нуждаят от помощ, става ясно от два независими доклада- на хуманитарната организация „Спасете децата“ и „Уницеф“.

Данните на първата организация показват, че враждуващите страни в Сирия използват децата за транспониране на различни стоки, документи и информация, в някои случаи и като живи щитове. Според доклада „Деца на прицел“ три от всеки четири деца, са загубили близък в конфликтните боеве в Сирия, които продължават вече повече от година и половина.

Децата са забравените жертви на размириците, се посочва в доклада. „Изправени са лице в лице със смъртта, получават психологически и физически травми, лишени са от елементарни условия на живот. Много от тях нямат достъп до здравни грижи и са принудени да живеят във временни убежища, което повишава риска от болести и зарази. В 2 000 училища в страната учебният процес е прекъснат,“ отбелязват анализаторите от  хуманитарната организация „Спасете децата“.

До подобни изводи стигат и работещите в „Уницеф“. Световната организация говори за изгубено поколение в Сирия, което не познава нищо друго освен насилието.

Репортаж по темата вижте от видео файла.