Френската прокуратура ще разследва Skype

Skype е длъжна да се регистрира като комуникационен оператор, защото предоставя телефонни разговори, твърди регулаторът.

13.03.2013 | 12:22
Френската прокуратура ще разследва Skype

Френският регулатор Arcep е поискал прокуратурата на страната да разследва компанията Skype, собственост на Microsoft, предаде Reuters, като цитира изявление на регулатора. Причината е, че Skype Communications отказва да се регистрира като телеком на френския пазар.

Първото писмо от регулатора е изпратено на 17 април миналата година и въпреки продължителното настояване, от Skype все още не са взели мерки, за да станат електронен комуникационен оператор.

Европейският съюз не приема Skype и сродните му компании като такива оператори. Но според френските власти, след като е възможно хората да се обаждат на стационарни и мобилни телефони, както в страната, така и по света, от компанията имат задължението да въведат опция за набиране на спешни номера и монтиране на законосъобразни подслушвателни средства, когато е необходимо.

Според френското законодателство всеки нов телефонен оператор трябва да подаде единствено декларация, за да упражнява дейността си и не се изисква лиценз, пише New York Times. Тези, които не спазят изискването, извършват престъпление и подлежат на прокурорска проверка.

Според говорителя на Arcep Жан-Франсоа Ернандез, нежеланието за регистрация произлиза от факта, че всеки телеком във Франция трябва да декларира приходите си и да плаща данъци. Но регулаторът няма нищо общо с това и случаят не трябва да се превръща в история за данъци, допълва той.

Действията към Microsoft идват в момент, когато компанията е под натиск и от различни организации за дигитални права, защото всички данни, които Skype получава от потребителите си, ги предоставя на рекламодатели и правителствени агенции.

По-рано през годината пък от Париж решиха, че ще накарат Google да плаща за правото да осигурява препратки към статии на френски вестници, публикувани онлайн, както и да инвестират за разширение на фиброоптичните и мобилните високоскоростни мрежи. Интернет доставчиците имат значителни разходи и затова има смисъл и доставчиците на съдържание, които ползват мрежите да участват във финансирането. Така се обоснова тогава Пиер Люет, вицеизпълнителен директор на France Telecom.