Зимно бедствие в Западна Европа (галерия)

Хиляди автомобили са блокирани по пътищата на Франция.

13.03.2013 | 08:57
Зимно бедствие в Западна Европа (галерия)

Продължава зимното бедствие в Западна Европа. Властите във Франция са съсредоточили всички налични средства в разчистването на снега и в преодоляване на последствията от снежната стихия. В Шербур, департамент Манш, е изпратена тежка военна техника за разчистване на основната пътна магистрала, която свързва Нормандия с Париж. Повече от денонощие магистралата остана затворена за всички видове превозни средства.

По данни на властите над 2000 автомобила са блокирани по затрупаните от сняг пътища в северозападната част на Франция, където са засегнати над 20 департамента. Над 80 000 семейства в засегнатите от снежната буря райони са без ток. От вчера напълно е спряно движението на скоростния влак "Евростар", който свързва Брюксел с Париж и Лондон.

Отслабване на снега се очаква през втората половина на деня, но това ще бъде съпроводено с рязко понижаване на температурата. Според метеоролози през нощта температурите ще паднат с 14 градуса под сезонната норма, което може да превърне пътищата в ледени пързалки.

Стотици товарни автомобили са блокирани в многокилометрови колони в югоизточното графство Кент във Великобритания. Нарушено е движението на фериботите през протока Ла манш към Франция и Белгия.

Продължаващите трети ден силни снегове и ниски температури са предизвикали пълен хаос в южната част на Англия. Най-силно са засегнати графствата Съсекс и Кент, както и островите Джързи и Гърнси в протока Ла манш. Проблемите се усложняват допълнително поради факта, че заради традиционно меките зими в страната няма достатъчно снегопочистваща техника.

В края на седмицата студеният фронт ще обхване и България, а дъждът почти навсякъде ще преминава в сняг. Минималните температури ще са отрицателни, а максималните между 3 и 8 градуса.