Снежна буря блокира 800 души по магистралите във Франция

Полетите на над 1500 пътници на португалската авиокомпания САТА бяха анулирани заради лошото време.

12.03.2013 | 08:51
Снежна буря блокира 800 души по магистралите във Франция

Обилен снеговалеж блокира тази нощ стотици хора в колите им по пътищата в Северна Франция, предадоха световните агенции. Префектът на департамента Манш в Нормандия отправи призив във Facebook към жителите на района на помогнат на закъсалите близо 800 души.

Между 200 и 300 са блокираните по националната магистрала между Сен Жозеф и Шербур. Мнозина шофьори са изоставили колите си и са потърсили подслон.

Полицията, жандармерията и пожарникарите помагат на закъсалите хора. Над 68 000 домакинства в Бретан и Долна Нормандия в Западна Франция останаха без ток след обилния снеговалеж.

В 26 департамента в северната и западната част на Франция е обявен оранжев код заради снега. Очаква се валежите са спрат утре.

Междувременно над 1500 пътници на португалската авиокомпания САТА, обслужваща Азорските острови, бяха блокирани на летища след анулирането на около 30 полета заради лоши метеорологични условия, предаде Reuters.

Всички полети с изключение на два между архипелага и градовете Порту и Лисабон бяха отменени. „Поехме грижите за 1500-1600 души. Всички полети са пренасрочени за вторник и се надяваме да ги изпълним, ако времето позволи”, каза по радиото говорителят на авиокомпанията късно снощи.