Северна Корея провежда мащабни военни учения

САЩ и Южна Корея са в очакване на признаци на нападение.

07.03.2013 | 08:41
Северна Корея провежда мащабни военни учения

Северна Корея провежда серия военни учения, съобщи южнокорейското министерство на отбраната. Страната се подготвя за национални маневри с безпрецедентен мащаб.

Движенията на режима в Пхенян се следят изкъсо от Южна Корея и САЩ, които провеждат годишното си военно учение до края на април.

Те наблюдават за признаци, които да подскажат дали страната ще премине от учение към истинско нападение. „Рядко Северна Корея е провеждала военни учения на национално ниво, а в момента Пхенян извършва различни учения по суша, море и въздух”, заяви говорител на министерството на отбраната на Южна Корея, цитиран от Reuters.

Преди дни Северна Корея заплаши, че ще анулира примирието от 1953 година, с което бе сложен край на 3-годишната война с Южна Корея.

Първата причина за ултиматума е американската инициатива в ООН за налагане на санкции на Пхенян. Втората - мащабните военни учения на САЩ и Южна Корея в региона. Те са с участието на над 10 000 американски войници, започнаха на 1 март и трябва да продължат до 30 април.