И Финландия ни блокира за Шенген (видео)

Правителствата в двете държави са твърде корумпирани и не спазват законите в собствените си страни, обясни външният министър Пайви Расансен.

06.03.2013 | 11:41
И Финландия ни блокира за Шенген (видео)

Финландия обяви официално тази сутрин, че се противопоставя на влизането на Румъния и България в Шенген. Изявлението идва само ден преди началото на Съвета за правосъдие и вътрешни работи, на който ще се съберат външните министри на 25-те страни-членки на пространството без граници.

Като причина се посочва, че правителствата в двете държави „са твърде корумпирани и не спазват законите в собствените си страни“. Освен Финландия, Германия също вече заяви, че ще се противопостави на присъединяването на България към Шенген.

Външният министър на Финландия Пайви Расансен коментира, че Румъния и България твърде лесно и бързо са получили членство в Европейския съюз. "Твърде много въпроси бяха оставени без отговор и сега ние трябва да се справим с тях", допълва дипломатът. Според него именно заради корупцията в България и Румъния не може да се има доверия на двете държави, че ще успяват да предпазят границите на Европейския съюз, ако се приобщят към по-строгите правила на Шенгенската зона.