Берлин разби надеждите на България и Румъния за Шенген

Букурещ сравни съпротивата на европейските лидери срещу членството с комунистическата епоха.

05.03.2013 | 16:24
Берлин разби надеждите на България и Румъния за Шенген

Границите на Шенгенското пространство по всяка вероятност ще останат затворени за България и Румъния. Всички надежди на Букурещ и София за противното бяха разбити от германското правителство, което ясно посочи, че няма да подкрепи приемането на двете държави в европейската зона без граници, пише австрийският вестник Die Presse.

В неделя германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих предупреди двете нации, че ако настояват за влизане в Шенген, Германия „ще наложи вето и ще се провалят”.  Според министъра изключена е и възможността за поетапно отпадане на границите - първо само по въздух и по море, а след това по суша. Компромисният вариант беше предложен преди около година заради съпротивата на Холандия. Германия се опасява, че криминално проявени лица може да се възползват от отпадането на границите за пътуванията си към Европа.

Румъния сравни противопоставянето на европейските лидери на присъединяването към Шенген с комунистическата епоха. Румънският външен министър Титус Корлъцян заяви, че по-старите членки на Европейския съюз са против приемането на Румъния и България към зоната без граници заради по-ниския стандарт на живот. Подобно разделение напомня на друго такова, но преди 1989, заяви Корлъцян.

"Не съм сигурен, че румънците са били питани след Втората световна война дали искат да бъдат от едната страна на стената със Сталин, вместо да бъдат с Чърчил и другите европейски лидери“, каза външният министър на северната ни съседка.

Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че не само Германия би гласувала против евентуално членство. Според него това биха направили още Холандия, Франция, Белгия, Финландия, Дания и Австрия. Румъния отново изрази позицията си, че процесът по присъединяване към Шенген не зависи от други критерии, освен ясно определените в шенгенското споразумение. А те  вече са изпълнени, отбелязват в общо изявление вътрешното и външното министерство на Румъния.

Репортаж по темата вижте от видео файла.