Летците от Iberia на протест срещу масови съкращения

Авиокомпанията отмени над 1300 полета.

04.03.2013 | 14:31
Летците от Iberia на протест срещу масови съкращения

Служители на испанската авиокомпания Iberia сложиха началото на втора петдневна стачка срещу планирани масови съкращения. Заради протеста са отменени около 1370 полета, повечето от които по вътрешни дестинации. По-голямата част от пътуващите са били пренасочени към други авиокомпании. На останалите е било предложено да сменят датата на полета си.

В протеста участват летищния персонал, служителите по поддръжката, пилотите и стюардесите. Те вече проведоха петдневна стачка през миналата седмица, по време на която се стигна до сблъсъци с полицията на международното летище „Барахас“ в Мадрид. В последния ден от протеста стачкуващите излязоха по улиците на испанската столица.

Недоволните служители планират още един протест за периода 18-22 март. Синдикатите предупредиха, че ако няма напредък в преговорите с работодателите пилотите и летищният персонал ще стачкуват и в дните около католическия Великден, който тази година се пада в края на месец март и традиционно е един от най-натоварените периоди за авиокомпанията.

Загубите за Iberia от протестите на ден са около 10 милиона долара. Недоволството на стачкуващите е срещу планирани съкращения на над 3800 служители в авиокомпанията, които ще започнат от 15 март.  

От ръководството на компанията искат още намаляване на заплатите с 11%, премахване на купоните за храна и средствата за транспорт, елиминиране на осем дни от годишната отпуска, както и на почивките по време на седем национални празника. Опасенията на синдикатите са, че възнагражденията ще бъдат намалени с около 30 -35%.

След сливането на Iberia с British Airways през 2011 испанската компания отчете загуби от 262 милиона евро още през първите девет месеца. Наблюдатели коментират, че разрастването на британския превозвач става за сметка на по-малкия му партньор от Испания.

От друга страна, от проучване на Bloomberg стана ясно, че пилоти на Iberia получават двойно повече пари спрямо средното възнаграждение в редица европейски авиокомпании. Друга привилегия на летците е, че се осигуряват по два пенсионни плана, имат повече почивни дни и по-малко работни часове в сравнение със свои колеги в Европа.

Репортаж по темата вижте от видео файла.