Кери дава 60 милиона на сирийската опозиция

Ще изпратим медицински продукти и храна за бунтовническия Върховен военен съвет, обяви държавният секретар на САЩ.

01.03.2013 | 08:25
Кери дава 60 милиона на сирийската опозиция

САЩ обещаха 60 млн. долара невоенна помощ за сирийските бунтовници в борбата им срещу режима на Башар Асад след разговори в Рим с представители на опозиционната коалиция, предаде Reuters.

Ще изпратим медицински продукти и храна за бунтовническия Върховен военен съвет, така че това ще бъде пряка подкрепа“, изтъкна държавният секретар на САЩ Джон Кери след разговори в италианската столица между 11 страни от групата „Приятели на Сирия“ и Националната сирийска коалиция. В срещата участва и българският външен министър Николай Младенов. 11-те държави се ангажираха с по-силна политическа и материална подкрепа на коалицията, която според тях е единствен легитимен представител на сирийския народ.

По-рано Кери се срещна за около час със сирийския опозиционен лидер Ахмед ал-Хатиб. Американският топдипломат заяви, че опозицията се нуждае от "повече помощ" в борбата срещу Асад и че Вашингтон иска да задвижи политическия преход в страната. Засега САЩ смятали да се въздържат от предоставяне на военна помощ на сирийската опозиция, съобщили на американски журналисти източници от обкръжението на Кери.

Положението в Сирия обсъдиха и президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Франсоа Оланд в Москва вчера. Те се съгласили, че искат да се избегне разпадането на Сирия и „откритият диалог“ е единствен път за решаване на кризата. Според Оланд преговорите трябва да бъдат разширени, като в тях се включат и участници, които могат да посредничат между президента Башар Асад и бунтовниците.