Европейските министри подкрепиха забраната за изхвърляне на уловена риба

Рестрикцията ще бъде приложена поетапно от 2014.

27.02.2013 | 17:46
Европейските министри подкрепиха забраната за изхвърляне на уловена риба

След напрегнати преговори европейските министри с ресор „риболов“ подкрепиха забраната за връщането на уловената риба  във водоемите, предаде BBC. Дискусиите продължиха цяла нощ, а участниците в тях се съгласиха да започнат поетапно прилагане на рестрикцията от 2014. Това е победа за активистите, които настояват за прекратяване на практиката по изхвърляне на уловената риба обратно във водоемите.

По данни на ООН Европа е лидер в тази практика. Близо една четвърт от уловените риби се изхвърлят мъртви обратно зад борда, тъй като не са от вида, за които рибарите са заложили стръв.

След влизането на забраната екипажите ще имат право да изхвърлят до 9% от улова, като целта е процентът да падне до 7 на сто. Позицията на Европейската комисия е, че цифрата е прекалено висока и в гладен свят като днешния.
В началото на месеца Европейският парламент подкрепи реформите в сектора. Новата Обща политика в областта на рибарството (ОПОР) ще работи за ограничаване на прекомерния риболов и връщане на рибните запаси до устойчиви нива в срок до 2020.