Лявоцентристката коалиция печели изборите в Италия

Водената от Пиер Луиджи Берсани "Италия за общото благо" си осигури мнозинство и в двете камари на парламента.

25.02.2013 | 17:18
Лявоцентристката коалиция печели изборите в Италия

Изборите в Италия приключиха, а предварителните резултати сочат победа на лявоцентристката коалиция "Италия за общото благо" на Пиер Луиджи Берсани. По информация на италианския телевизионен канал  SkyTG 24 лявоцентристката коалиция печели 34.5% в Долната камара на парламента и 37% в Горната (Сената). На второ място се нарежа коалицията на бившия премиер Силвио Берлускони с 29% в Камарата на депутатите и 31% в Сената.

Движението „Пет звезди" на бившия комик Бепе Грило си е осигурило подкрепа в рамките на 19% в Долната камара и 16.5% в Горната камара на италианския парламент.

Последният премиер Марио Монти получава около 9.5% в Долната камара и 9% в Сената.

Изборите бяха следени отблизо от икономическите експерти в еврозоната. Притесненията на инвеститорите бяха фокусирани върху това дали в двете камари на парламента различни коалиции ще получат мнозинство. Подобен изход предполага водене на преговори и сключване на пакт за разбирателство, който да предотврати дестабилизация на страната.

Според анализатори на Bloomberg притесненията са неоснователи, тъй като четвъртата по големите икономика на Европа не страда от липса на инвеститорски интерес.