За пет години БВП на Гърция се е понижил с 20%

Чуждестранните инвеститори постепенно се връщат в страната след избегнатия дефолт.

25.02.2013 | 16:46
За пет години БВП на Гърция се е понижил с 20%

Централната банка на Гърция обяви, че в рамките на пет години, от началото на кризата през 2008, брутният вътрешен продукт на страната се е понижил с 20%. След като успя да избегне дефолт през миналата година, доверието в гръцката икономика постепенно се възстановява, заяви управителят на Централната банка Георгиос Провопулос. Доказателство за това е, връщането на депозитите в страна след изборите от юни 2012. От средата на миналата година спестяванията на гърците в местните банки са се увеличили с 15 милиарда евро.

Чуждестранните инвеститори също постепенно връщат доверието си в гръцката икономика и проявяват по-голяма склонност да купуват рискови активи. The Wall Street Journal цитира данни на Атинската фондова борса, според която през втората половина на 2012 притокът на чуждестранни средства в гръцки акции се е увеличил със 109 милиона евро. Само за първия месец на 2013 тази сума е била в рамките на 27.6 милиона евро.

Прогнозата на Централната банка на Гърция е, че през 2013 БВП на страната ще се понижи с още 4.5%, а кризата на пазара на труда ще остане.

Добри новини за икономиката на страната се очакват през 2014.