Никос Анастасиадис печели президентските избори в Кипър

Лидерът на дясноцентристката партия „Демократически сбор” печели между 57 и 61% от гласовете.

24.02.2013 | 18:58
Никос Анастасиадис печели президентските избори в Кипър

Кандидатът на десницата Никос Анастасиадис печели втория тур на президентските избори в Кипър, сочат предварителните данни, цитирани от държавната телевизия CYBC. Проучване на медията показва, че лидерът на дясноцентристката партия „Демократически сбор”   Анастасиадис ще спечели между 57 и 61% от гласовете.

Опонентът му Ставрос Малас ще събере между 38 и 42%. Проучването използва извадка от 4000 избиратели при статистическа греша от 2%.  

На първия тур Анастасиадис получи 45.5% от гласовете.  Бившият външен министър и независим кандидат Ставрос Малас спечели подкрепата на 26.9% от гласоподавателите. Малас е подкрепен от Движението за социална демокрация (ЕДЕК).

Предизборната кампания беше фокусирана върху поисканата външна финансова помощ и поставените условия за получаването й. Правителството на Кипър вече постигна предварително споразумение с държавите от еврозоната и прие мерки за икономии. Никос Анастасиадис се представи като най-способният да води преговорите за спасителната помощ. Опонентът му Ставрос Малас акцентира върху уменията си да договори възможно най-добрите условия по спасителната помощ.