ООН отказа да изплати компенсации на Хаити за епидемията от холера

Според предявения иск заразата е предизвикана от военни от контингента на организацията.

22.02.2013 | 09:45
ООН отказа да изплати компенсации на Хаити за епидемията от холера

ООН отхвърли иска за компенсиране на щети, подаден от над 5000 пострадали от епидемията от холера в Хаити, предаде АП. Той бе внесен през ноември 2011 от бостънската организация за защита на човешките права "Справедливост и демокрация за Хаити".

В иска се посочва, че ООН и умиротворителният контингент на световната организация носят отговорност в размер на стотици милиони долари заради недостатъчно стриктния контрол върху наемането на военни за контингента умиротворители. Проучвания, извършени преди подаването на иска, показват, че епидемията от холера е била предизвикана от военни от контингента на ООН, които донесли заразата в Хаити.

В иска се настоява за компенсация в размер на най-малко 100 000 долара за всяко от семействата на починалите от холера и по 50 000 долара на всеки от заболелите от тази болест.

Официално ООН се позова на дипломатическия имунитет на служителите на ООН, посочва АП. Избухналата през 2010 епидемия от холера в Хаити порази общо 620 000 души, от които 7750 починаха. Болестта се разпространява в райони с лоши санитарни условия.