Ливанец призна пред съд, че е член на "Хизбула"

Хосам Яакуб е заподозрян, че подготвял подобен атентат на бургаския миналото лято.

21.02.2013 | 14:55
Ливанец призна пред съд, че е член на

Ливанец, заподозрян за подготовка на атентат като в Бургас, призна, че е член на "Хизбула". Срещу Хосам Яакуб са повдигнати осем обвинения, включително съучастие в извършването на престъпление и членство в престъпна орлганизация, предаде AFP. Мъжът е арестуван през юли в кипърския град Лимасол.

Пред съда вчера обвиняемият е отрекъл да е подготвял терористичен акт, но е признал, че от четири години е член на политическото крило на ливанската терористична организация. Задачата му е била да наблюдава хотели и други обекти, посещавани от израелски туристи.

Яакуб е получавал заповедите от агент на групировката с кодовото име „Айман”, който го е насочил към туристически обекти в Лимасол и курорта Агия Напа.

Официални лица в процеса, пожелали анонимност, са коментирали за AFP, че няма директна връзка между Яакуб и атентата на българското летище, въпреки коментарите на кипърския министър на правосъдието през лятото, който заявява че съществуват множество прилики в поведението му и това на терориста в Бургас.

В началото на месеца българското правителство в оставка призна, че ливанската групировка стои зад атентата.