WSJ: Българското правителство стана поредната жертва на кризата в Европа

Премиерът Борисов подава оставка след стачките в страната, пишат чуждите медии.

20.02.2013 | 10:47
WSJ: Българското правителство стана поредната жертва на кризата в Европа

(Обновена в 14.30)

Кризата в Европа взе поредната политическа жертва в сряда с решението на българското правителство да подаде оставка, пише The Wall Street Journal.

Управляващите се оттеглят от властта, след като цялата страна бе залята от протести срещу високите цени на тока. С това страната се присъединява към дългия списък на държавите, станали жертва на строгите икономии, пише Reuters. Изданието продължава с това, че министър-председателят се е опитал да успокои протестиращите като уволни финансовия министър, предложи намаляване на цената на тока и глоби чуждестранните електроразпределителни компании. Мерките не дадоха желания резултат и протестите продължиха и във вторник.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще се оттегли четири месеца преди парламентарните избори, пише Bloomberg. Причината за оставката са антиправителствените демонстрации, провокирали насилие по улиците, отбелязва изданието.

 „Ще проведем заседанието и ще подадем оставка. Аз получих властта от народа и днес му я връщам,“ заяви премиерът, цитиран от РИА Новости.

Късно вчера полицията в страната влезе в сблъсък с протестиращите, които настояваха за по-високи заплати и поискаха оставка на управляващите, отбелязва още Bloomberg. Дузина бяха ранени. Около 25 души бяха задържани за това, че хвърляли камъни, боя и пиратки срещу полицията.

Говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен определи „събитията в България като начало на демократичен процес".

"Сега е ред на Народното събрание да определи следващите стъпки," заяви на пресконференция Хансен. Тя допълни, че Европейската комисия има доверие в демократичните процеси в България и във всички останали държави от общността по повод сблъсъците между протестиращи и полицаи във вторник вечерта.

Много българи са дълбоко огорчени заради високите цени на тока, властта на монополите и ниския стандарт на живот в най-бедната страна на Европейския съюз, коментира още Bloomberg. 

„Няма да участвам в правителство, при управлението на което полицията бие хората,“ цитира думите на Борисов Reuters. Агенцията подчертава, че той не е споменал дали ще участва в следващите парламентарни избори, които бяха насрочени през юли и които по всяка вероятност ще бъдат изтеглени за по-ранна дата.

Reuters отбелязва още, че ще бъде отнет лиценза на една от най-големите електрически компании в централна Европа – ЧЕЗ. Подобна стъпка би могла да изостри отношенията между европейските партньори Чехия и България, допълва Reuters.

В Прага определиха решението за отнемане на лиценза на ЧЕЗ в България като „много притеснително“, отбелязва Financial Times. Британското икономическо издание цитира думите на чешкия премиер Петр Нечас, че намерението за отнемане на лиценза е политическо мотивирано. „Считам, че проблемът е силно политизиран, заради наближаващите парламентарни избори в страната,“ заяви Нечас.

Financial Times припомня, че популярността на дясноцентристкото правителство на България и на премиера Борисов се е понижило рязко през последните месеци. Високите цени на тока отключиха недоволството от икономическата стагнация и ниските заплати, допълва още FT.

Протестите през последните дни са най-мащабните в страната от падането на комунизма преди две десетилетия, подчертава Financial Times.

Обратните завои в редица области - от енергетиката до околната среда, объркаха избирателите, разгневиха инвеститорите и подкопаха репутация на Борисов като целенасочен лидер, става ясно от публикация на икономическото издание. Материалът продължава с това, че падането на България до 87-мо място в света в индекса на "Репортери без граници" за медийна свобода показва нарастващите опасения относно ангажимента на България за независими медии като гръбнак на младата й демокрация.

До този момент България се гордееше, че е остров на стабилността и единствена от съседните държави, като Гърция, Сърбия и Румъния успя да премине през кризата без да потърси международна финансова помощ. В същото време страната имаше само една седмица на слабо възстановяване след настъпилата през 2009 рецесия, отбелезва още британското издание и допълва, че България остава най-бедната държава в Европейския съюз. Financial Times припомня, че Борисов е бивш шеф на полицията и коментира, че хвърлената оставка рискува предричаната победа на водената от него партия ГЕРБ срещу социалистите на изборите през лятото.

И след като димът се разсее България ще остане със същите проблеми- с политически елит, който остава дистанциран от хората и съмнително обвързан със сенчестия бизнес, с ниски доходи и слаб ръст на икономиката. Оставката на правителството оставя страната в политическа несигурност и притеснения за нестабилната икономика, коментират авторите от Financial Times.