Хиляди канадци без ток заради снежна буря

Затруднен е трафикът в много части на страната.

19.02.2013 | 08:38
Хиляди канадци без ток заради снежна буря

Около 14 000 сгради в канадските провинции на атлантическото крайбрежие останаха без електричество заради снежна буря. В Ню Брънзуик падна около 40 см сняг, а на изток от Монреал в провинция Квебек снежната покривка е около 60 сантимета.

Скоростта на вятъра западно от остров Нюфаундленд достигна 170 км в час.

В много райони са повредени електропреносните жици, които не са издържали под тежестта на снега и леда, съобщи представител на местна енергийна компания. Екипите по ремонтните дейности са затруднени при достигането на проблемните места.

Училищата в засегнатите райони са затворени. Отменени са полетите в Галифакс и Сейнт Джоунс. Не работят фериботите, които свързват остров Принц Едуард с континента.

Много автомагистрали са затворени заради нулевата видимост и голямото количество сняг. Властите призовават шофьорите да не предприемат пътувания.

На 120 км южно от пристанище Ливърпул, провинция Нова Шотландия, е потънал 13-метров рибарски кораб. Петимата членове на екипажа на плавателния съд са в неизвестност. Издирването им е затруднено заради тежките условия.