Джулиан Асандж влиза в политиката

Основателят на сайта WikiLeaks иска да си осигури свобода чрез място в Сената.

18.02.2013 | 09:32
Джулиан Асандж влиза в политиката

Основателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж смята, че спечелването на място в Горната камара на австралийския парламент ще го измъкне от убежището му в еквадорското посолство в Лондон, съобщи АФП.

В интервю, публикувано от австралийския сайт The Conversation, Асандж споделя сценарий, при който би бил свободен да се завърне в родината си. Ако спечели място в Сената на изборите на 14 септември "американското министерство на правосъдието няма да иска да предизвиква международен дипломатически спор", твърди основателят на Уикилийкс.

"Те ще прекратят разследването си за шпионаж. Правителството на Камерън ще последва примера", допълва той. Ако Великобритания не се откаже, "политическата цена от настоящата безизходица ще е още по-висока", допълва Асандж. Той отбелязва, че предявените му в Швеция обвинения за сексуално посегателство „се разпадат“.

Асандж разкрива още, че скоро ще бъде създадена нова партия – „WikiLeaks“, с 10-членен Национален съвет, която ще излъчи кандидати за Сената. Роденият в Куинсланд Асандж се очаква да се кандидатира от щата Виктория.

Той все още се намира в посолството на Еквадор в Лондон, след като през юни 2012 поиска убежище, за да избегне екстрадирането си в Швеция. Великобритания отказа да му гарантира безопасно напускане на страната.