Лидерът на "Хизбулла" нарече атентата в Бургас "скромно събитие"

Хасан Насрала обяви, че Израел се опитва да вкара групировката в терористичния списък на ЕС заради българските обвинения.

16.02.2013 | 19:16
Лидерът на

Лидерът на ливанската шиитска групировка "Хизбулла" Хасан Насрала произнесе разпалена реч пред свои привърженици по случай годишнината от смъртта на тримата военни командири на движението. В нея той не пропусна да коментира и атентата в Бургас, за чиито подбудител българското правителство посочи именно „Хизбулла”. Насрала категорично отхвърли отправените обвинения.

Лидерът се появи на видеостената един час преди предварително обявеното от световните агенции време. Местонахождението му беше абсолютно неизвестно заради заплахи от страна на Израел, че ще бъде убит. Атентатът в Бургас беше споменат около 20-тата минута на речта. Словосъчетанието "терористичен акт" не присъстваше в обръщението на Насрала. Атентатът беше наречен "скромно събитие" и "операция".

Преди обвинението на българите, още в първите минути, първия час след случая, Нетаняху обвини „Хизбулла”. И какво стана? Стана ли война? Нищо не стана! Преди една година, дори преди две години имаше нападения срещу израелски цели в Индия, Грузия, Тайланд. И какво стана? Стана ли война, имаше ли агресия? Не стана война”, заяви Насрала.

„Ние в Ливан и народите в региона трябва да разберем Израел много добре. Когато се случи нещо такова веднага Израел насочва своя поглед към войната. Израел – това е държава, тя има своите планове, интереси, сметки, планове и във всяка война Израел се стреми към категорична победа”, добави лидерът на „Хизбулла”, цитиран от Reuters.

Според шиитската групировка Израел се готви за истинска война с Ливан и провежда кампания на сплашване чрез медиите срещу ливанците.

„Обръщам се към вас, мои възлюбени, искам да кажа на Израел, че трябва наистина 1000 пъти да помисли преди да действа в Ливан! Ливан не се плаши от тоягата! Ливан не е място за разходка! Ливан не може да бъде окупирана от военния оркестър на Израел”, завърши Насрала.

16 февруари е символична дата за "Хизбулла". На този ден са загинали шейх Рагеб Харб и Саид Абас ал Мусауи. Първият е убит от Израел в село Йебчит в южен Ливан на 16 февруари 1984, докато израелската армия атакуваше района. Вторият е бивш генерален секретар на "Хизбулла" и загина при израелско въздушно нападение на същия ден и място.

Шиитската групировка почита също така днес и паметта на Имад Мугния, който издъхна в Дамаск при силна експлозия на 13 февруари 2008.

При атентата на 18 юли миналата година бяха убити петима израелски туристи и български шофьор на автобус, както и заподозреният като атентатора на летището в българския черноморски курорт Бургас.

Трима души са заподозрени за нападението, включително мъжът, който бе взривен. Неговата самоличност не е установена. Имената на другите двама заподозрени, за които се смята, че са живи, не бяха оповестени публично.