Метеорит падна в Русия, близо 1000 души са ранени (видео)

Изпочупени са стъклата на сградите в няколко села.

15.02.2013 | 09:40
Метеорит падна в Русия, близо 1000 души са ранени (видео)

(Обновена в 16.20)

Близо 1000 души са пострадали, двама от тях са в реанимация, всички останали са леко ранени в резултат на експлозия на метеорит над Челябинска област в централната част на Русия.

Министерството на извънредните ситуации съобщава, че заради взрива отломки са засегнали площ от десетки квадратни километри. В момента се извършва оценка на материалните щети.

Официално комюнике от губернатора на Челябинска област уточнява, че основната част от метеорита е попаднала в езеро, в околностите на град Чербакул, докато отломки от него са засегнали най-малко шест населени места в района. Небесното тяло е пробило кръгла дупка в леда с диаметър 8 метра. Наоколо са намерени разпръснати парченца от метеорита с размер 0.5-1 сантиметра.

Руски експерти коментират, че основните щети са причинени от ударната вълна при взривяването на метеорита след навлизане в земната атмосфера. По всяка вероятност става въпрос за скален къс с преобладаващо метално-никелов състав, което обяснява как е достигнал до долните слоеве на атмосферата, а не е изгорял на по-голяма височина.

Травмите на хората са предимно прорезни и контузни, заради падналите стъкла и дограми, коментират лекари. По данни на РИА "Новости" около 12.00 часа българко време, заради получени наранявания в болниците в Челябинска област са хоспитализирани 31 души, от които 12 са деца. Според данните общо 159 деца са били с различни леки наранявания.

От министерството посъветваха жителите на областта да се запасят с храна и продоволствия, и да избягват да стоят в близост до прозорците.

Европейската космическа агенция уточни, че метеорита избухнал над Челябинск не е по никакъв начин свързан с астероида 2012 АД 14, който се очаква да се размине с нашата планета по-късно днес.

Според сайта на вестник "Известия"руското министерство на отбраната е знаело от няколко дни за приближаването на метеорита, но според оценката на експертите скалният къс е трябвало напълно да изгори в атмосферата.

От официалната информация до момента става ясно, че в 7.30 ч. сутринта местно време над Челябинск припламнала яркобяла светлина. След секунди хората чули силен гръм. Очевидци видяли в небето "опашка" от облаци бял дим.

Полицията и армията в Русия мобилизирани. Засилена е охраната на жизненоважните обекти. Според властите на няколко места са избухнали и пожари. Съобщава се още, че са се срутили над 600 квадратни метра от покрива на цинков завод.

Комуникациите в региона са затруднени. Отменени са учебните занимания в училищата и университетите.  Власите съобщават, че радиационният фон в областта е в нормалните граници.

Експерти от руската Академия на науките изчислиха, че теглото на метеорита преди да навлезе в атмосферата е било 10 тона. Космическото тяло се е движило със скорост около 20 километра в секунда, твърдят учените. „Според нашите изчисления тялото е било с големина няколко метра и тегло около 10 тона. То е навлязло в атмосферата със скорост между 15 и 20 километра в секунда и се е разрушило на височина между 30 и 50 километра. По-голямата част от кинетичната енергия се е освободила на разстояние между 5 и 15 километра, отбелязват учените.  Светлинната реакция и ударната вълна са се получили при навлизането на тялото в атмосферата с висока скорост. Там е изгоряла и по-голямата част от него. Достигналите до земята частици са наблюдавани като „метеоритен дъжд“, обясняват експертите.