Германски политици признават „Хизбула“ за терористична организация

Израелското издание Jerusalem Post свързва реакциите в Германия с представените данни за връзка между атентата в Бургас и „Хузбула“.

13.02.2013 | 15:48
Германски политици признават „Хизбула“ за терористична организация

Израелското издание Jerusalem Post съобщава, че германски политици настояват Европейският съюз да признае „Хизбула“ за терористична организация. Изданието цитира специалист по Близкия изток, според когото ливанската организация покрива всички показатели за включване в списъка с терористични организации.

Според публикацията изказването на българския министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, че „Хизбула“ стои зад атентата в Бургас от миналото лято, е провокирало реакциите в Германия.

Jerusalem Post цитира консерватора Еламр Брок, който казва, че мястото на „Хизбула” е в списъка на ЕС с терористи. Брок е член на Християндемократическия съюз и председател на комисията по външните работи в Европейския парламент. Според д-р Гидо Щайнберг, специалист по Близкия изток в берлинската Фондация за наука и политики, „Хизбула” отговаря на всички изисквания на ЕС за определяне като терористична организация.

Правните изисквания за включването на организация в списъка на ЕС с терористите гласят, че който извърши терористична атака срещу живота или здравето на човек или причини значителна щета на частна институция може да бъде обявен за извън закона в Европа. Изданието припомня, че Франция, Италия, Кипър, Малта, Швеция, както и администрацията на германския канцлер Ангела Меркел, се противопоставят на посочването на „Хизбула” за терористична организация.

В изявление за Jerusalem Post Филип Месфелдер, член на Бундестага и говорител по външните работи на парламентарната група на Християндемократическия съюз отбелязва, че тероризмът е в основата на стратегията на „Хизбула“. Статията се допълва от мнението на говорителя на „Сводните демократи“ Райнер Щинер, изразено пред Die Welt. Според него, ако бъде доказано, че „Хизбула” и нейното ръководство, активно планират и извършват терористични атаки, то тогава групировката трябва да бъде в списъка с терористични организации. Подобно е позицията и на председателя на Комисията по външна политика в Бундестага  Рупрехт Поленц.